2012 m. gruodžio 28 d., penktadienis

Geriausios metų nuotraukos Lietuvoje ir pasaulyje

Pagrindiniu šalies naujienų portalu save tituluojantis DELFI prieš Kalėdas paskelbė geriausios savo 2012 nuotraukos rinkimus. Ir į vieną vietą atrinko 90 geriausių, jų pačių nuomone, kadrų. Peržiūrėti jas galima paspaudus ant šios nuotraukos:

Geriausios 2012 metų DELFI nuotraukos
Deja, bet peržiūrėjus jas, vos viena kita pasirodė tikrai įdomi ar verta dėmesio, o mano asmeniniu žvilgsniu geriausia, jei kalbame apie spaudos fotografija yra ta su Kerbedžiu (berods 19 nr.). Nors čia jau reiktų kalbėti praktiškai apie geltonosios spaudos fotografiją.

Aš suprantu, kad lietuviškoms naujienų agentūroms ir portalams, net jei jie pagrindiniai, nėra net ko lygintis su pasaulinių žiniasklaidos priemonių foto kiekiais, fiksuojamais įvykiais ir masteliais. Bet vis gi ir mūsų fotografai savo fotoaparatų užraktus kliksi kiekvieną mielą dieną šimtus kartų ir dažniausiai būna įvykių sukūryje. Tad šioks toks nusivylimo kartėlis vis dėl to yra...

Ypač pažvelgus į pasaulio agentūrų ir naujienų kanalų geriausias nuotraukas. Pažiūrim?
Štai čia naujienų agentūros „Reuters“ rinkinukas (spausti ant nuotraukos):
Geriausios naujienų agentūros „Reuters“ 2012 nuotraukos

Taip, 98 tikrai dėmesio verti kadrai iš karščiausių pasaulio taškų. Išsamūs aprašymai po kiekvienu kadru ir net nurodyti nuotraukų užfiksavimo parametrai - židinio nuotolis, išlaikymas, fotoaprato modelis ir pan.

Sunku išrinkti vieną labiausiai patikusią, nes yra ir drastiškų, ir komiškų, ir sukrečiančių, ir tiesiog istorinių kadrų. Puikus rinkinys mėgstantiems fotografiją.

Keliaujam pirmyn ir objektyvo taikiklyje atsidūrė dar viena mūsuose dažnai minima agentūra „Associated Press“. Žiūrim žemiau: 

AP geriausios 2012 metų nuotraukos
Kiekvieną dieną agentūros redaktoriai pasauliui atiduoda daugiau nei 3000 nuotraukų, dalį iš jų mes matome ir savuose portaluose bei naujienų tinklalapiuose. Šį kartą čia tik 10 geriausių nuotraukų, bet internete gerai paieškoję rasite ir 150 nuotraukų rinkinį. Milijonas kadrų per metus - juk tikrai yra iš ko rinktis, ar ne?


Savo favoritus pateikia ir „The Guardian“ - spausti ČIA.
Dėmesio verta ir „Bloomberg Bussinesweek“ galerija - spausti ČIA.

O įvairių agentūrų ir šaltinių nuotraukas į vieną geriausių metų nuotraukų rinkinį sukrovė britų visuomeninis transliuotojas BBC. Visa tai galite pamatyti ČIA.

Gal sulauksime ir kitų lietuviškų tinklalapių ar naujienų agentūrų geriausių 2012 metų fotografijų rinkinių, tuomet šį straipsnį papildysiu. Kolkas, DELFI rinkinys tikrai neblizga, net ir nelyginant su tokiais gigantais kaip tarptautiniai portalai ar agentūros...


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą