2013 m. sausio 22 d., antradienis

Televizijos signalas žingsniu į priekį, turinys - dešimčia atgal...

Televizija mūsų šalyje skaitmenizuota. Taip, matome geresnį, kokybiškesnį vaizdą, geresnes spalvas, mažiau trikdžių, daugiau programų ir besistengiančias tuo pasinaudoti televizijas. Čia aš apie formą ir technologiją.

Bet turinys sugrįžo dešimčia metų atgal. Pastaruosius keletą metų mūsų TV aktyviai pirko formatus, kūrė išbandytus, užsienyje prasisukusius formatus, kurie reikalavo nemažai tiek kūrybinių, tiek finansinių, tiek ir laiko investicijų. Tačiau kaip bebūtų - tai buvo aukštesnės kokybės produktas ir bent prieš pora metų prisiminus laidas, kur keli žmonės uždaryti sėdi patalpoje, valgo, keikiasi, riejasi, mylisi, sėdi, rūko ir daugiau nieko nedaro, ėmė juokas. Primityvu.

Šiandien - tai jau vėl nebe primityvu, o garantuoja reitingus. Realybės šou, kuriame keletas durniukų po kelių kartu praleistų valandų atsipalaiduoja, pamiršta apie kameras, paragauja alkoholio, prisimena instinktus - tiesiausias kelias į reitingus. Taip, kalbu apie Radži šou, vakar TV eteryje debiutavusią laidą apie turtą ir šlovę ir dar keletą labai panašių produktų. Scenografija pigi (Senukuose kartonas, agroplėvelė, įvairūs blizgučiai juk nebrangūs), turinys paprastumu ir nuspėjamumu lenkia, kad ir paprasčiausias muilo operas, o dalyvių ieškoti niekur net nereikia. Jie vėl patys ateina į televiziją. Vedami savo kompleksų, narcisistinio polėkio ir noro pasirodyti visam gražume. Nors gal čia per giliai lendu. Ateina jie tiesiog iš durnumo, menko išprusimo ir įsivaizdavimo, kad TV juos padarys kažkuo. Žinoma, galėtų džiaugtis, kad būdami nieku bent jau nėra atpažįstami. Bet kai pasirodo TV ekrane, dar leidžia apie save ir sužinot, kad yra niekas, tiesiog absoliuti tuštuma.

Ir atrodo ko čia piktintis? Juk visiems gerai. Nesipiktinu, TV rodo tai, ką geriausiai priima žiūrovas. Bet ir stipriai gaila. Tenka susidurt su TV virtuve ir kažkaip norisi, kad ten būtų gerokai daugiau turinio spalvų ir gylio. Kitokio požiūrio. 

Klausimas tik kodėl televizijos taip elgiasi? Iš panikos, kad jas greitai sunaikins internetas ir galimybė ne prasčiau (dažnai dar ir žymiai kokybiškiau) transliuoti vaizdą internete? Iš taupymo ir reitingų vaikymosi? Tokia strategija? Ar tik noras paprasčiausiu būdu susirinkt pinigus, kurių rinkoje, atsižvelgus į vis mažėjančią LT televizijoms tenkančią auditorijos dalį, tikrai nedaugėja...

1 komentaras:

  1. Mesk tu tą dėžę, nuo jos tik egzistencinis nerimas jama!

    AtsakytiPanaikinti