2012 m. rugpjūčio 7 d., antradienis

Ar LRT nusprendė lėtai žudyti LRT Opus (Opus3)?

Keistas klausimas ar ne...

Prieš keletą metų, užplūdus Lietuvą ir tv bei radijo eterį užplūdus sunkiems laikams, buvo apkarpytas LRT radijo programos jaunimui, tuomet besivadinančios „Opus 3“ biudžetas, o tai reiškė, jog radijo stotis neteko didžiosios dalies vedėjų ir transliacijos laikas sutrumpėjo vos ne per pus. Jau tada buvo prakalbta apie tai, kad šią radijo stotį apskritai vertėtų uždaryti dėl pernelyg mažos nišinės auditorijos ir nepasiteisinusių lūkesčių.

O lūkesčiai iš tiesų nebuvo pateisinti. Atrodo, jog nacionalinis transliuotojas, kurio taip stipriai nevaržo įsipareigojimai reklamdaviams ir užsakovams, tikrai gali sukurti kokybišką, įdomų, jaunatvišką ir aktyvų radiją. Deja... Nuo pat pradžių „Opus 3“ buvo ypatingai nyki, persmelkta naftalinu dvelkiančiais „Lietuvos radijo“ šablonais, šalta, tūpčiojanti vietoje ir, tiek muzikine, tiek turinio prasme, pernelyg rami bei tokia, savo sukurta rutina, kasdien alsuojanti radijo stotis. Gyvybės įnešė kurį laiką ten dirbęs radijo profesionalas Richardas Jonaitis, sukūręs ir labai įdomių laidų ciklą „Švelnūs tardymai“. Tačiau Richardas išvyko į Azijos šalis, o atsiradusios tuščios vietos deramai užpildyti nepavyko niekam. Žinoma, yra ten ir unikalių bei itin gerų dalykų, bet čia ne apie tai..

Apie muzikinį grojaraštį atskira kalba. Būtų viskas labai gerai, jei ne 10-15 minučių vienodos muzikos intarpai su nežinia iš kur atsirandančiais itin prastais trance ar trečios rūšies pseudo techno intarpais. Nežinau ar taip yra ir dabar - neprisiverčiu įsijungti dažnai ir pabūti kiek ilgėliau. Nežinau kodėl, bet spėju, jog tai vadovo nekompetencija ir pernelyg siauras bei bendros LRT dvasios angažuotas požiūris.

Prieš keletą savaičių LRT paskelbė, jog atnaujino savo interneto svetainę, o sulig olimpiados pradžia atnaujino ir visus šios žiniasklaidos grupės kanalus, jų pavadinimų bei logotipus. Taigi, „Opus 3“ tapo „LRT Opus“. Įdomiausia, jog neliko šios radijo stoties internetinio puslapio. Pagrindinėje grupės svetainėje jai skiriama tik vienas sakinys:

2006 metais transliacijas pradėjo sparčiai populiarėjanti stotis jaunimui „Opus 3“ (dabar LRT OPUS), transliuojanti alternatyvią muziką, kuriios negoja dauguma komercinių radijo stočių.

Taip, tiesa, dar yra kažkur visai kitoje vietoje nurodyti radijo dažniai, dar kitoje vietoje programa (beje, tragiškai nepatraukliai) ir kažkur galimybė klausytis internetu. Viskas padrikai ir klaikiai neaiškiai... Apie tai, kad radijas šiais laikais gyvuoja ne tik eteryje, bet ir internete, bendrauja su klausytojais ir t.t., net nekalbu.

Apie nelabai gerus LRT internetinės svetainės pokyčius kažkada rašė ir buvęs LRT tarybos narys Artūras Račas. Bet nemaniau, jog pažvelgus atidžiau, pasirodys, kad nueita tokiu paviršutinišku ir minimaliu keliu. O kad jaunesniam klausytojui skirtas kanalas „LRT Opus“ apskritai beveik ignoruojamas neskiriant net minimalios savireklamos ar bandymo pritraukti auditoriją programos pokyčiais, mažų mažiausiai keista.

Nejau, LRT radijo žmonės tikisi, jog po 10, 20 ar 30 metų visi tik ir klausys vienintelio „LRT Radijo“? Beje, jam pokyčiai taip pat nebūtų pro šalį...

1 komentaras: