2012 m. liepos 31 d., antradienis

Atostogos Koso saloje su vaiku (patarimų gidas, II dalis)


Tai yra pirmos patarimų atostogaujantiems Koso saloje su vaikais dalies tęsinys. Pirmoje dalyje rašiau apie pačios kelionės reikalus, transportą saloje bei viešbučius. Ši dalis apie maistą (juk tai Graikija...) ir ką kur galima įsigyti.


Pirmąją dalį rasite paspaudę ČIA.


PARDUOTUVĖS

Saloje yra trys didesni prekybos centrai, kuriuose apsipirkti ir yra pigiausia. Vienas „Carefour“ yra visai šalia oro uosto, kainos artimos lietuviškoms, parduotuvė itin tvarkinga ir asortimentas tikrai neblogas. Labai rekomenduotina vieta. Dar vienas „Carefour“ yra pakeliui į Koso miestą, o prieš jį dar pravažiuosite ir „Lidl“. Tiesa, „Lidl“ vyrauja toks lengvas chaosas, prekybos centras nedidelis ir daug ko ten nerasite arba pasirinkimas bus labai mažas.

Kainų tiksliai nepamenu, tačiau jos bet kuriuo atveju 1,5-2 kartus mažesnės nei kurortiniuose miesteliuose įsikūrusiuose nedideliuose Super Marketuose. Nors viską ko gali prireikti surasite ir ten. Geriausios parduotuvės Kefalos kurorte yra prie pat jūros esantis Super Market netoli tavernos „Captain John“ su šūkiu „Better than asda“. Čia šalia viena kitos dvi parduotuvės, tad rekomenduotina eiti į antrąją, esančią labiau link uosto krantinės (čia rasite itin mažomis pakuotėmis turistams reikalingų produktų ar daiktų - pvz. mažas sausų pusryčių pakelis vienam rytui arba vos 9 sauskelnės). Pačiame kaimelyje yra ir pora kepyklų, mėsos ir kitų specializuotų parduotuvių. Tiesa, jose, dažniausiai susikalbėti galėsite tik ženklais arba graikiškai. Bet žmonės visur itin malonūs, o toks bendravimo būdas kelia tik teigiamas abipuses emocijas. Beje, tarp 12-18 valandos tikėtina, jog pačiame kaimelyje ant kalno niekas nedirbs (per karšta).

Suvenyrų parduotuvėje

Parduotuvėse pasidairykite vietinio kaimelio Kefalos pusiau saldaus vyno. Sala juo didžiuojasi, skonis visai malonus, o kaina priklausomai nuo rūšies svyruoja tarp 3.80 - 6.50 euro už butelį. Kalbant apie alkoholį, vietinėse parduotuvėse alaus kainos prasideda nuo 1 euro už skardinę („Carefour“ nuo 0,49 euro). 

Pačiame Kose, miesto pakraštyje atsitiktinai atradome puikią daržovių ir vaisių parduotuvę, kurioje pirkome daržoves troškiniui. Beje, šalia yra ir pirmųjų mūsų pietų saloje užeiga, kurioje atnešė milžinišką lėkštę Tadziki už 3 eurus ir pora gyros po 2 eurus. Gardūs, greiti pietūs, kainavę 7 eurus į mūsų lietuviškus skrandukus (ok, pažiūrėjus į veidrodį, reiktų sakyti „talpius skrandžius“) netilpo. Bet apie maistą, atskira kalba...

GRAIKŲ VIRTUVĖ IR TAVERNOS

Ech, tai viena geresnių kelionės dalių. Žinoma, jei Jums rūpi maistas, jo kokybė bei skonis. Koso saloje pilna greito maisto užkandinių, kurios be visų būtinų atributų dar labai išryškina užrašus „Full english breakfast“ arba „Breakfast 24h“ ir panašiai. Teko užkąsti ir jose, paragaujant vietinių gyros, bet į tai koncentruotis neverta. Kefalos mieste yra keletas puikių vietų, kurias per savaitę išbandėme ir norisi jas drąsiai rekomenduoti.

Pirmiausia tai taverna „Kampos“.

Eidami Kefalos paplūdimiu netoli vieno tiltelio per tuščią kanalą tikrai pastebėsite populiarią tarp turistų taverną „Syrtaki“. Žinoma, galite užeiti ir čia, tačiau jei paėjėsite nuo jūros šiek tiek giliau link gatvės, pamatysite beveik sienomis į „Syrtaki“ besiremiančią dvigubai mažesnę taverną „Kampos“. Čia kainos vidutiniškai euru mažesnės nei „Syrtaki“, maistas nuostabus, porcijos didelės, o aptarnavimas beveik asmeniškas ir itin dėmesingas. Pirmąjį vakarą čia valgėme graikiškas salotas (vieną porciją teko neštis į viešbutį, nes dviems pakako ir vienos), o kokia tai puiki vieta supratome paskutinę atostogų dieną, kai sekmadienio popietę čia buvo sugužėję vietinių graikų šeimos su trim kartom. Jie nedelsdami susijungia stalus, kad tilptų ir senoliai ir mažiausi vaikai, valgo daug, daug bendrauja ir atrodo, jog tai yra įprastas jų sekmadienio popietės ritualas. Turistų tą akimirką ten nebuvo - tad ar gali būti geresnė vieta pažinti graikų virtuvę, jei būtent čia eina patys graikai? Žodžiu, turite čia užeiti, paragauti tų pačių graikiškų salotų (4 eurai), svogūnų sriubos (3 eurai) ir jautienos troškinio su svogūnais - stifado (7-8 eurai). Būtent čia buvo vienintelė vieta saloje, kurioje mūsų padauža neignoravo graikiškos virtuvės. Padavėjas jam atnešdavo ryžių su troškinta mėsa. Valgiaraštyje tokio patiekalo nėra, tačiau tereikia paprašyti. Pirma vieta mūsų šeimos aplankytų restoranų top'e.


Kaip jau rašiau, ji yra link krantinės, visai netoli dviejų prekybos centrų ir Kefalos kurorto autobusų žiedo. Pro tavernos plačiai atvertus langus vos už kelių metrų matysite žydrą jūrą. Apie 50-ties metų šiltos šypsenos moteriškė merkdama akį sūnui papietavus musų paklausė ar viešbutyje turime saldumynų... Keistas klausimas, o ji pasižiūrėjusi į mūsų sutrikusius veidus, paprašė palaukti ir netrukus atnešė nemažą gabalą nuostabaus kreminio pyrago. Vis dar sutrikus, bet sukirtus pyragą ir paklausus kaip už jį turime atsidėkoti (susimokėti), moteriškė tik nusijuokė ir pasakė, kad pyragą ji iškepė savo namuose ir tiesiog atsinešė į darbą bei nusprendė mus pavaišinti.
Tavernoje „Captain John“

Suvalgykite čia tobulą avienos troškinį - Kleftiko, Jis gana riebus, toks plaukiantis svieste, tačiau tikrai nenusivilsite skoniu ir dydžiu (kaina - 8-9 eurai). Dar vienas tradicinis graikų virtuvės patiekalas - Moussaka. Tai kažkas panašaus į lietuvišką bulvių plokštainį, tik tuputį sudėtingiau (6-7 eurai). Paprašykite čia ir naminio pusiau saldaus vyno (jie vadina jį ne Home made ar Home wine, o House wine). Gausite jį nedideliame metaliniame puodelyje-ąsotėlyje. Verta. Labai. 

Užeiga-restoranas „Gosia“

Ši vieta ypatinga jau vien tuo, jog čia šeimininkauja... lenkų šeima ar net kelios šeimos. Tačiau suraukti nosies, jog Graikijoje teks valgyti lenkiškus barščius, nereikėtų. Čia rasite visą europietišką ir graikišką virtuvę ir tikrai puikios kokybės. Išmėginome užkandžius - „Greek plate“. Tai lėkštė su daugeliu graikiškos virtuvės atributų - mėsos kukuliai, salotos, alyvuogės, paplotėliai, tadzikis ir t.t. Personalas nuostabiai draugiškas, lietuvius priima kaip didžiausius draugus, o jei dar išlemensite vieną kitą žodį lenkiškai, restoranu besirūpinantiems vyrukams paglostysite širdį. Beje, kitą dieną einant gatve jie Jums pamojuos iš tolo.
Šią vietą rasite Kefalos kurorte nuo paplūdimio ir jau minėto puikaus prekybos centro bei tavernos „Captain John“ keliaudami per autobusų žiedą link miestelio vienoje iš gatvelių šalia tavernos „Mythos“ ir „Katherine's Car And Bike Rent“ (jei ne nuo jūros, o pagrindinės gatvės pusės). Tiesiog graikiška vieta, kurioje jautiesi šiek tiek arčiau Lietuvos.

Kitos gero maisto vietos

Dar vienas mūsų aplankytas restoranas yra labai ypatingoje vietoje - virš bene nuostabiausio salos paplūdimio „Paradise Beach“. Maistas puikus ir gausus, o jus aptarnaus, labai tikėtina, kokių 70 metų diedukas, kuriuo negali netikėti ir nepasitikėti. Tačiau kainos čia jau 2-3 eurais didesnės, o ir maisto mums po visos dienos ant kaitrios saulės paplūdimyje gal tiesiog reikėjo tąkart mažiau... Tačiau vieta irgi verta dėmesio.
Pietų stalas šalia (virš) „Paradise Beach“


Vyrukas iš automobilių nuomos primygtinai rekomendavo jūros gėrybių restoraną Limnionas, kuris yra visai šalia Kefalos, tačiau, deja, jo aplankyti taip ir nesuspėjome.

Krantinė link žvejų uosto taip pat nusėta restoranais, tavernomis ir kavinėmis. Beveik neabejoju, kad maisto kokybė visuose yra puiki, o vaizdas nuo staliuko į Kefalos įlanką, netoliese esančius keletą nedidelių žvejų ir turistinių laivų bei gatve traukiančius poilsiautojus užburiantis.

Pačiame Koso mieste papietauti galimybės dar įvairesnės, tiesa, čia kainos jau truputį aukštesnės. Kalnų miestelyje Zia bei Mastichari žvejų miestelyje, sako, jog yra puikių šeimyninių tavernų ir visada šviežių jūros gėrybių. Deja, visko aplankyti ir suvalgyti nespėjom :)

Frappe ir graikiška kava

Frappe čia gamina visi ir jos galima be vargo gauti bet kur - parduotuvėje ar bet kurioje tavernoje. Tiesa, mūsų Kofiinai ir panašios vietos šiek tiek šį kavos gėrimą išplėtoję ir išpūtę nemažą burbulą. Tūlas salos gyventojas graikas išplaka tirpią kavą (pagal poreikį su cukrumi arba be) su šlakeliu vandens iki ji pradeda putoti ir pripila paprasto šalto vandens. Telieka ledukai (beje, daugelyje vietų paprasti, negrūsto ledo gabalėliai) ir, jei nori, šlakelis pieno. Viskas. 3 minutės ir gėrimas paruoštas be jokių išsidirbinėjimų.

Graikų vyrų tradicinis laisvalaikis - sėdėjimas prie tavernų

Kava. Saloje pasigedome normalios kavos. Ne, nebūtina mums tobulo stiprumo espresso ar kitų rimtų kavos atmainų, bet paprastos, normalios, užpilamos arba aparato kavos pasigedom. Nusipirkta parduotuvėje su graikiškais užrašais kava buvo itartinai smulkiai permalta ir šviesios, beveik kakavos, spalvos. Skonis šlykštokas, o puodelio dugne lieka tokia masė, panaši į šlapią molį. Stebėjomės, kol vieną dieną kavinėje paprašiau atnešti ne frapės, o graikiškos kavos. Va tada ir supratau, kad visą savaitę mes gėrėme tikrų tikriausią graikišką kavą... Deja, ne itin ji gardi.

SUVENYRAI

Saloje galima įsigyti įvairiausių suvenyrinių niekučių ir niekam nereikalingų smulkmenų su salos simbolika. Tačiau turbūt patys paprasčiausi ir geriausi suvenyrai - tai prieskoniai ir alyvų muilas. Nors šiaip tai čia kiekvieno skonis lemia viską. Suvenyrų netrūksta bet kurioje kurorto parduotuvėje ar specialiose krautuvėlėse, tačiau mieliausius ir gražiausius juos radome Mastichari miestelyje. Prieskonių rinkinių kainos 2-5 eurai, alyvų muilo gabalėlį įsigyti galima ir nuo 1 euro. Beje, kaip ir minėjau, yra ir kitų įdomių variantų, tik nepatingėkit paieškoti.


----------
Trečia pasakojimo dalis bus skirta lankytinoms koso vietoms ir paplūdimiams. 

5 komentarai:

  1. Ačiū, labai įdomu ir naudinga :)
    Laukiam trečio.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū. Smagu, kad kažkam tai įdomu ir teikia naudos:)
    Beveik paruošta ir trečia dalis ir beliks ketvirta.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai laukiame trečiosios dalies. Įdomus ir naudingas pasakojimas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ji jau yra:
      http://blogastetis.blogspot.com/2012/07/atostogos-koso-saloje-su-vaiku-patarimu_2108.html

      Panaikinti
  4. Sedziu kose bet kabakuose brangu ti ne karto nevalgiau. Perku makaronus carefure po 0.5 eur uz 500g verdu ir valgau. Vyno pigaus yra tik mazose parduotuvese 1.5 litro bambalis 2.5 eur. Alus carefoure 2.64 uz 4 puslitrius. Pirkau geriau.

    AtsakytiPanaikinti