2012 m. liepos 31 d., antradienis

Atostogos Koso saloje su vaiku (patarimų gidas, III dalis)

Trečioji straipsnio apie Koso salą dalis, kurios dėmesio centre - lankytinos salos vietovės, objektai ir, žinoma, paplūdimiai.


Pirmąją pasakojimo dalį rasite paspaudę ČIA.
Antrąją pasakojimo dalį rasite paspaudę ČIA.


Tačiau pradėsime nuo to, ko pirmiausia ieško europietis turistas...

TURIZMO INFORMACIJOS CENTRAI

Jų nėra! Tiksliau, pačiame Koso mieste yra, kažkur skaičiau, kad yra ir šalia oro uosto, tačiau rasti nepavyko, o Kefalos kurorto apylinkėse pora žmonių nurodė skirtingas vietas, tačiau paieškos rezultatų nedavė... Eidami Kamari (tai apatinė Kefalos dalis) krantine tapr tavernų pastebėsite biurą su ekskursijų reklamomis. Taip, čia galite nusipirkti ekskursijas į aplinkines salas, į graikų naktį Zia miestelyje ir dar šen bei ten. Tačiau pasiūla ribota, o ir kainos šiek tiek didesnės, nei pvz. perkant ekskursiją pačiame laive. Tačiau tai viskas. Visa kita susižinokite patys ir, patartina, tą padaryti dar Lietuvoje.

Kaip ir minėjau, pačiame Koso mieste situacija visai kita. Mūsų sutikti Lietuviai pasakojo, jog tik nuvykus į rankas jie gavo pluoštą lankstinukų su įvairiausiomis ekskursijomis, jų laikais ir panašia informacija, kuri buvo ir naudinga, ir naudojama. Tad jei norite papildomų pramogų, turbūt geriausia jų pasidairyti salos sostinėje.

LANKYTINOS VIETOS


Na gerai, keliaujame per salą ir trumpai pasistengsiu kiek įmanoma nuosekliau apibūdinti lankomas vietas.
Pirmąją atostogų dieną skrydis, viešbučio reikalai ir elementarus apsiuostymas vietovėje atėmė šiek tiek laiko, todėl naršėme Kefalos miestelio salos pusę. 


Kefalos apylinkės
Kefalos apylinkės. Nepatingėkite turėdami vienokią ar kitokią transporto priemonė pakilti į miestelį ir jį pravažiavę pakilti dar šiek tiek kalnų keliukais. Tikėtina, jog Jums atsivers nuostabūs vaizdai (rojus fotografams), pamatysite mažyčių koplytėlių, o galbūt bent keliolika minučių turėsite sugaišti ir spūstyje, kurią sudarys piemens ant motorolerio genama ožkų kaimenė... Taip, stačiu šlaitų žemyn nuo kalno visų naudojamu keliu ir be ypatingo perspėjimo. 


Kefalos
Kefalos. Tipiškas jaukus graikiškas kaimelis. Tiesiog pasivaikščiokite jame - pamatysite unikalias kapinaites ant kalno šlaito, rausvą bažnyčią, siauras gatveles su ne turistams skirtais pastatais, kiemais ir paprasta graikų buitimi. Pakilkite ir ant pilies griuvėsių su Graikijos vėliava - atsivers puiki paplūdimio panorama.








Kastri sala
Kastri sala. Tai ta garsi salelė Kefalos įlankoje, kurioje matoma maža koplytėlė tradiciniu mėlynu stogeliu. Pasivaikščiodami paplūdimiu prieisite kažin kokio senovės graikų statinio griuvėsius, nuo kurių, ypač vakare, atsiveria puikūs salelės vaizdai. 

Kamari uostas. Eidami į priešingą paplūdimio pusę išvysite krantinę, kuria žingsniuodami pasieksite ir nedidelį žvejų uostelį su nedidukais laivais, kateriais ir valtimis. 






Kitą dieną suplanuota kelionė į Koso miestą ir jo apylinkių lankytini objektai. 


Koso miesto krantinė šalia pilies
Hipokrato medis. Tai tiesiog didžiulis išsikerojęs medis Koso miesto centre. Kalbama, jog būtent čia gyveno Hipokratas ir t.t. ir pan. Užsidedame pliusiuką ir šalia aplankome prieskonių turgų, senovinę riterių pilį (į vidų pateksite 8-15val. darbo dienomis) bei išlikusius senovės graikų aikštės, turgaus griuvėsius - agora. Galima pasivaikščioti Koso uosto krantine ir pasigrožėti burinėmis ir prabangiomis jachtomis. Tiesa, miesto pakraštyje yra dar nemažas plotas griuvėsių - senovės graikų amfiteatras, beje, labai  neblogai išsilaikęs, o kitoje gatvės pusėje ir dar viena buvusi šventykla, kur tarp kolonų rasite ir akmenukų mozaikas ir senas freskas ant sienų. Tiesa, čia mokėti už apsilankymą niekur nereikia, tačiau šiukšlių krūvelės ir apleista teritorija šiek tiek nemaloniai stebina...

Kitas būtinas kelionės taškas - tai apie 12 km. nutolusi nuo Koso miesto ypatinga vieta - karštosios versmės (Thermos). Čia uolėtoje pakrantėje pačioje jūroje susidariusios karštos vonios. Tokios, kad net vonioje turbūt vanduo šaltesnis. Pakraščiuose yra ir vėsesnių vietų, o atsigaivinti vos už poros metrų galima ir įprastos temperatūros vandeniu. Vaikui čia tikrai labai patiko. Tiesa, tikėtina, jog žmonių čia visada sutiksite labai nemažai. Jei mėgstate Lietuvoje jau itin populiarius karšto vandens kubilus - tai rasite tiesiog jūroje.


Asklepionas
Sugrįžus į Kosą iš miesto patraukite kita kryptimi sekdami ženklus ir atsidursite Asklepione - senovės graikų  poilsio ir pirčių vietoje. Žinoma, šiuo metu čia išlikę tik griuvėsiai, tačiau tai viena nedaugelio vietų, kuri iš tikro sutvarkyta, šiukšlės surinktos, o šalia įvairių statinio liekanų rasite informacinius stendus. Apsilankymas mokamas - berods 4 ar 5 eurai asmeniui. Beje, nuo paties Asklepiono viršaus atsiveria puiki Koso miesto, jūros ir Turkijos krantų panorama. Beje, visai šalia yra ir Hipokrato sodas, tačiau iš esmės tai medžių alėja, kuria pasivaikščioti daugiau nei 30 laipsnių karštis mūsų neprivertė.


Tolstame nuo Koso miesto rinkdamiesi šalutinius keliukus nuo pagrindinio salo kelio ir aplankome kurortinius miestelius Tigaki bei Marmari. Sakoma, jog čia puikūs paplūdimiai, prie vieno iš jų yra dar ir kopos, o vanduo čia visada keliais laipsniais šiltesnis nei pietinėje salos pusėje. Bet paplūdimiai mums pasirodė visai prie pat kelio, o ir turistų iš didžiulių viešbučių kompleksų juose netrūko, todėl ilgai čia neužsibuvome. Tiesa, važiuodami ne pagrindiniu salos keliu, o keliukais į kurortus, pasidairykite šalikelėse pardavinėjamų daržovių ir vaisių. Tik graikiškai kalbanti močiutė mums pardavė gerokai pigesnį ir skanesnį nei parduotuvėje arbūzą, kuris užaugo vos už kelių metrų nuo jo pardavimo vietos.

Kita stotelė - Palio Pyli arba Old Pyli. Privažiuosite kaimelį, pavadinimu Pyli, o sekdami ženklais toliau kilsite į kalnus, kur rasite automobilių stovėjimo aikštelę ir akmenimis grįstą kalnų taką į senos pilies liekanas kalnuose. Jei norite energingo pasivaikščiojimo kalnuose - ši vieta tam puikiai tinka. Beje, vienoje iš kalnų kryžkelių rasite takelį ir į šalia įsikūrusią taverną.


Vaizdas nuo Antimachia pilies
Artėjame oro uosto link ir pavažiavę pora kilometrų nuo pagrindinio kelio atrandame didžiulės Antimachia pilies liekanas. Apsilankymas nemokamas, o prie durų galite nusifotografuoti su senoviškai apsirėdžiusiu smagiu vyruku. Tiesa, po to jis paprašys už tai keleto eurų (kiek negaila). Nuo pilies sienų griuvėsių ir apžvalgos aikštelės atsiveria nuostabi pietinės salos dalies panorama su tolumoje plytinčia jūra ir alyvmedžių giraitėmis apačioje.

Jei turite noro ir laiko, galite užsukti į vos 6 kilometrus nuo oro uosto nutolusį kurortą Kardamena. Nieko ypatingo, tiesiog turbūt naujausias kurortinis miestelis saloje. Čia barai, daug klubų ir apgirtusio jaunimėlio. Į visai priešingą pusę nuo oro uosto rasite Mastihari miestelį, kuriame, kaip jau rašiau anksčiau, suvenyrų krautuvėlės, žvejų puoselėjamos jūros gėrybių tavernos ir jaukios nedidelės gatvelės.

Povai Plakoje
Apvažiavus oro uostą Kefalos kryptimi, nepravažiuokite ženklo į Plaką. Vos pora kilometrų pavažiavę pseudo asfaltuotu keliuku įvažiuosite į slėnyje esančią pakankamai vėsią giraitę, kurioje dešimtys povų, poviukų ir šiek tiek mažiau kačių. Bet visi gyvena draugiškai tiek tarpusavyje, tiek su turistais. Turėkite su savimi paprastų sausainių ar duonos ir gink die nešiukšlinkite. Šiukšlių toje gražioje vietoje ir taip pakankamai. Beje, ilgiau pasivaikščioję rasite ir povų plunksnų. Musų šeimai čia taip patiko, jog po kelių dienų užsukome į šią vietą dar kartą - malonus giraitės pavėsis ir povų draugija leidžia šiek tiek pailsėti nuo paplūdimių ir kaitros. Jei po apsilankymo Plakoje keliausite link Kefalos, visai nebūtina apsisukti. Keliuku galite važiuoti pirmyn ir po kelių kilometrų vėl atsidursite pagrindiniame salos plente.

Nisyros sala

Egėjo jūros mėlis
Ir dar viena vieta, kurią aplankėme mes ir kuri taip pat populiari tarp Koso salos turistų. Tai nedidelė Nisyros  salą, esanti už kelių kilometrų jūra pietuose. Į ją laivai plaukia praktiškai iš bet kurio salos miesto. Iš Kefalos ši kelionė Jums kainuos 18 eurų jei bilietą pirksite anksčiau minėtame ekskursijų biure arba 15 eurų, jei bilietą pirksite iškart laive. Bent mūsų viešnagės metu, liepos mėnesį ekskursijos vyko 12.30 pirmadieniais ir 9.30 šeštadieniais. Į kainą įeina tik nuplukdymas iki salos ir atgal. Saloje būnate apie 4 valandas ir to pilnai pakanka. Beje, tik plaukiant laivu ir kiek nutolus nuo kranto supranti ką iš tikrųjų reiškia posakis „Mėlyna jūra“...

Nisyros ugnikalnis
Nisyros saloje atsidursite sostinėje Mandraki. Galima trumpai pasivaikščioti siauromis ir itin jaukiomis gatvelėmis, kuriose aptiksite ir paprastų graikų gyvenimo trupinius ir nuostabių vaizdų. Krantinėje netrūksta tavernų ir kavinukių, o čia esančioje mažytėje vaisių ir daržovių krautuvėje galite paragauti vietinių vynuogių ir kitų vaisių. Sala didžiuojasi tuo, jog joje yra veikiantis, tiksliau miegantis ugnikalnis. Žinoma, lavos pliūpsniais jis negrasina jau seniai, tačiau „o ką gali žinot...“ rašo turizmo lankstinukai... Ekskursija autobusu per kalnus į vulkano slėnį asmeniui atsieis 8 eurus. Apie 40 minučių galėsite praleisti pačioje vulkano apačioje, šalia esančioje kavinėje ir nusipirkti sustingusios vulkano uolienos gabaliukų. Tiesa, čia nosį riečia stiprus sieros kvapas, aplink kalnai, o temperatūra labai greitai sekina. Ypatinga ir pati kelionė ne pirmos jaunystės autobusu, kurį vairuojančiam graikui tai taip natūralu, kad jis viena ranka siauru kalnų keliuku ant bedugnės krašto laviruoja kalbėdamas mobiliuoju. Bet vaizdai užburiantys.

Net neabejoju, jog saloje yra dar daug neatrastų ar nepamatytų vietų. Pažįstami lietuviai džiaugėsi ekskursija per tris salas, graikų nakties renginiais Zia kaimelyje ir t.t. Linkiu jas atrasti ir patiems.

PAPLŪDIMIAI


Apie keletą paplūdimių netiesiogiai jau buvau užsiminęs. Karštosios versmės - tai taip pat savitas paplūdimys, tiesa, akmenuotas, tačiau pačios versmės tikrai vertos dėmesio. 


Mastihari, Tigaki ir Marmari paplūdimiai giriami dėl dar šiltesnio vandens ir didesnių bangų, bet mes juose nesilankėme. Koso miesto paplūdimiai gana prasti ir turistai stengiasi susirasti geresnes vieteles, o dar keleto vietų, rekomenduojamų kitų įspūdžiuose neaplankėme. Tad parašysiu apie du, mūsų patyrimu, labiausiai vertus dėmesio paplūdimius.


Kamari Beach
Kamari Beach


Tai tas paplūdimys šalia Kefalos kurorto (kur baigiasi Kefalos Resort ir prasideda Kamari - suprasti sunku) su Kastri salele. Iš esmės gyvenant Kefalos, tai arčiausias jūros krantas. Beje, labai puikus paplūdimys. Jei jo centre ar arčiau uosto krantinės rasite daugiau smulkių akmenukų ir mažiau smėlio, artėjant link Kastri salelės, akmenukus vis labiau keičia smėliukas. Paplūdimio skėtis ir pora gultų dienai kainuos Jums apie 5 eurus. Gana švaru, ne per daug žmonių ir labai ramu. Jei mėgstate banglentes ar vandens pramogas - čia jų taip pat be vargo surasite.


Paradise Beach
Paradise Beach


Bene garsiausias, švariausias ir gražiausias salos paplūdimys. Vaizdas tikrai užburia. Žmonių netrūksta jau 11 valandą ryto, tačiau liepos viduryje, sezono įkarštyje visvien gerokai erdviau nei Palangoje... O vanduo ir oras net nesulyginami. Nuostabi įlanka, dešinėje jos pusėje uolos ir akmenys, o centre rasite ir nemenką pasirinkimą vandens atrakcionų. Dviejų gultų ir skėčio nuoma dienai kainuos 7 eurus. Šalia yra užkandžių kioskeliai ir bent pora restoranų.

PABAIGAI (ŽMONĖS, ORAI, PINIGAI ir t.t.)

Labai tikiuosi, jog šis ilgas, per tris dalis išsidraikęs pasakojimas kam nors bus naudingas. Pabaigai, dar keletas trumpų pastabų.

Visų pirma pinigai. Retas kuris šiais laikais vežasi vien tik grynuosius, bet čia būta tam tikrų nuotykių. Kefalos apylinkėse yra TIK 2 bankomatai. Ir kai vienas, esantis visai šalia viešbučio man bandant išsiimti pinigus parodė užrašą „Out Of Service“, tas užrašas liko bent trims dienoms. Vadinasi iki kito bankomato reikia kulniuoti ant kalno (o jei tai diena ir +34?). Tiesa, dar bankas sugebėjo įšaldyti ir pinigus, kurių bankomatas neišdavė, bet čia jau ne Graikijos problemos turbūt...

Atsiskaityti mums įprastomis kortelėmis irgi gali pavykti ne visur. Kai kurios parduotuvės jų tiesiog nepriima, o restorane mane patikino, kad viskas gerai, bet kai atnešė kortelių nuskaitymo aparatą, supratau, kad tai kažkas panašaus į skylamušį, bet ne į banko prietaisą. Ir iš tikro, prietaisas skirtas kitokio tipo kortelėms (nors ir Visa, ir Maestro).

Tiesa, parduotuvėse dažnai, jei tarkim bendra suma bus 8,10 eurų, Jūsų pardavėjas paprašys tik 8 eurų ir panašiai. Gal tik mums taip nutiko, bet jie į tokias smulkmenas nekreipia dėmesio. Maloniai nekreipia dėmesio.

Taigi, kalbant apie žmones - Graikijoje jie puikūs. Neįkyrūs, paslaugūs, malonūs ir atsipalaidavę. Atrodo, kad jų gyvenime nėra jokios skubos ir įtampos. O ko daugiau reikia geram atostogų fonui?

Beje, buvo situacija, kai kortele atsiskaityti nebuvo įmanoma, o grynais pinigų neturėjau, kuomet padavėjas pasitikėjo ir sutiko, jog ateisiu atsiskaityti po pusdienio. Beje, mane nukreipė į automobilių nuomą, nes neva ten galės man išgrynint pinigus. Žinoma, jie to negalėjo, bet pasisiūlė pavėžėt iki bankomato, o kadangi atėjo klientai, tai parodė stovinčius automobilius, pasakė, jog rakteliai spynelėse, pasiimk kurį nors ir pats pavažiuok. Vistiek pas mus jau nuomavaisi automobilį. Ir tai nemokamai, tiesiog vardan to, kad turistas pasijustų patogiai ir gerai. Jie tingūs ir kartais gal pernelyg nerūpestingi savo aplinkai, bet jie žino, kad turistas, tai ne melžiama karvė čia ir dabar, o ir informacijos, ir rekomendacijų ir įspūdžių šaltinis... Mums patiems to kartais labai trūksta.

Dar vienas svarbus aspektas keliaujant su vaiku - čia visi į jį kreipia dėmesį. Patį geriausią, natūralų ir teigiamą dėmesį. Jau nekalbu apie vaišinimus parduotuvėse ledais, pyragėliais ir saldainiais. Tačiau ir šiaip, retas darbuotojas, padavėjas ar tiesiog sutiktas graikas susilaiko nepakalbinęs vaiko. O tai Jūsų kelionę daro tik malonesnę.

Ir dar apie orą... Čia viskas paprasta. +32-38 dieną, naktį keliais laipsniais mažiau. Debesų ar tuo labiau lietaus nesimatė dvi savaites prieš tai ir dvi po to. Pirmą dieną buvo kiek sunku, po to pripratom o ir „atvėso“ iki +34. Vaikas, beje, karštį taip pat ištvėrė puikiai. Tik, žinoma, elgtis reikia protingai. Žadėtų vėjų beveik nebuvo arba mes juos įsivaizdavom gerokai stipresnius. Nuolatinis švelnus brizas tik maloniai atgaivindavo, o tikrai stipresnius vėjus pajutome tik prie karštųjų versmių. Šiaip, gera žinoti, jog oras atostogų tau tikrai nesugadins...:)

Viskas, savo rašliavą baigiu linkėdamas puikių ir gerų atostogų. Jei perskaitę patyrėte malonumo ar bent menkos naudos, dalinkitės tuo ir su kitais.

Gerų Jums kelionių ir atostogų!

3 komentarai:

  1. Planuoju vykti i Koso sala su mama ( turi neigaluma), tai jusu patarimai man labai pravers, aciu labai kad, nepatingejote :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Lankstinukai tikrai naudingas dalykas ten. Pagal juos gali surasti daug neatrastų ir įdomių vietų. Kavinių ar muziejų kuriuos galima aplankyti.:)

    AtsakytiPanaikinti